IoT Devices

Een explosieve groei

IoT is een gebied dat zo breed is dat security professionals in veel sectoren de neiging hebben er met een boog omheen te lopen, tenzij het echt niet anders kan. Tegelijkertijd is IoT letterlijk overal. Van je online  aangeschafte beveiligingscamera tot de robots in de autofabriek, de bloeddrukmeter in het ziekenhuis of de sensoren in het een sluizencomplex, IoT maakt nog steeds een explosieve ontwikkeling door.

Download de brochure
Cloud security

De uitdaging van IoT

Het gebrek aan zicht en security

Vandaag de dag bestaan bij een veel bedrijven meer dan 30% van alle op het netwerk aangesloten endpoints uit IoT apparaten. En deze cijfers zullen naar verwachting alleen nog maar blijven groeien. Een rapport van Gartner voorspelt dat de toepassing van IoT endpoints dit jaar zal stijgen tot 5.81 miljard.

Ondanks deze steiging is Internal IT of een SOC al belast met het de security van grote hoeveelheden endpoints die zijn verbonden met het bedrijfsnetwerk. In het nieuwe normaal – met het uitdagende concept van IoT aan het roer – krijgen ze ook te maken met uitdagingen die voortkomen uit de groei van het aantal IoT apparaten.

 • Inventaris
  Hoe verkrijg je een goed begrip van welke IoT apparaten zich in het netwerk bevinden en hoe je nieuwe apparaten kunt volgen;

 • Threats & legacy OS
  Hoe ga je om met het gebrek aan geïntegreerde security in besturingssystemen van IoT apparaten die moeilijk of onmogelijk te patchen zijn;

 • Hoeveelheid data
  Hoe houd je toezicht op enorme hoeveelheden data die worden gegenereerd door zowel beheerde als onbeheerde IoT apparaten;

 • Ownership
  nieuwe risico’s bijbehorend beheer van IoT apparaten door verschillende teams binnen het bedrijf;

 • Enorme diversiteit
  Hoe om te gaan met de enorme diversiteit in IoT-apparaten qua grenzeloze vormen en functies;

 • Operations
  Hoe om te gaan met de unificatie crisis waarbij IoT-apparaten cruciaal zijn voor kernactiviteiten, maar voor de IT-afdeling moeilijk te integreren zijn in het core security posture.

De oplossing

Gespecialiseerde IoT security

Gelukkig komt IoT niet uit de lucht vallen, en raakt het op veel manieren aan de strategie en maatregelen die we voor de ‘gewone’ IT en OT dagelijks gebruiken, zowel in het eigen datacenter als in de cloud. Daarnaast hebben cybersecurity leveranciers in de afgelopen jaren specifieke oplossingen voor IoT security aan hun portfolio toegevoegd.

Meer over deze oplossingen lees je in de beknopte paper over IoT van Palo Alto Networks.