Managed SD-WAN en SASE

Begin dit jaar moesten veel organisaties er plots voor zorgen dat al hun werknemers veilig op afstand kunnen werken. Nu dat op afstand werken de nieuwe norm is, blijft de vraag van hoe je dit het beste inricht belangrijk. Of SD-WAN, SASE of een combinatie hiervan de beste benadering is, zal per organisatie verschillen; dus hoe zorg je dat je hierin de juiste keuze maakt?

SASE Paper

Wat is SD-WAN?

Een software-defined wide area network, of een SD-WAN, is een service die bedrijfsnetwerken verbindt en uitbreidt over lange afstanden. Vergeleken met traditionele WANs, kunnen SD-WANs meerdere soorten verbindingen beheren, inclusief MPLS, breedband, LTE en anderen.

Deze verbindingen bieden werknemers die thuis of op een andere locatie werken toegang tot alle applicaties, data, services en resources, waardoor ze hun dagelijkse werkzaamheden gewoon uit kunnen voeren, ongeacht hun locatie.

Cloud security

De voordelen van SD-WAN

  • Vermindert de complexiteit door elk apparaat centraal te beheren en routing te baseren op applicatiebeleid;
  • Het is niet nodig om verkeer om te leiden, wat leidt tot een betere gebruikerservaring;
  • Dure MPLS kan worden aangevuld of worden vervangen door breedband verbinding opties.

Wat is SASE?

SASE staat voor Secure Access Service Edge, een concept en term bedacht door Gartner in het in augustus 2019 uitgebrachte rapport ‘The Future of Network Security in the Cloud’. Het is het samen komen van wide area networking (WAN) en security concepten zoals Zero Trust, in één enkel, via de cloud geleverd servicemodel.

Een SASE-architectuur identificeert gebruikers en devices, past op beleid gebaseerde beveiliging toe en biedt veilige toegang tot de juiste applicatie of gegevens. Deze aanpak stelt organisaties in staat om veilige toegang te bieden tot het bedrijfsnetwerk, ongeacht waar gebruikers, applicaties of devices zich bevinden.

Cloud security

De voordelen van SASE

  • SASE biedt bedrijven één centraal overzicht van hun hele netwerk, zodat ze het beter kunnen beveiligen;
  • Het combineren van SD-WAN en andere netwerkinfrastructuren in een enkel cloud-gebaseerd platform vereenvoudigt het beheer van het netwerk;
  • De kosten worden verlaagd door gebruik te maken van één platform in plaats van meerdere producten;
  • Werknemers krijgen direct veilige toegang tot het bedrijfsnetwerk, ongeacht hun locatie.

ON2IT, SD-WAN en SASE

ON2IT heeft veel ervaring met het ontwerpen, implementeren en het managed beheren van diverse SD-WAN en SASE oplossingen van verschillende leveranciers. Security volgens Zero Trust is hierbij altijd het uitgangspunt.

Wil je meer weten of SD-WAN en SASE? Neem dan contact met ons op of schrijf je in voor het webinar ‘SD-WAN, SASE & Cybersecurity’. Tijdens dit webinar gaan we dieper in op SD-WAN en SASE m.b.t. applicaties, inzicht, security measures en Zero Trust.