Politie luidt noodklok over beschikbaarheid hacksoftware

Het wordt steeds makkelijker om software te kopen voor het plegen van cybercriminaliteit. De politie uit woensdag haar zorgen over deze ontwikkeling. ”Softwarepakketjes voor het hacken van websites, phishing en ’ransomware’, waarmee gegevens van een bedrijf kunnen worden gegijzeld, zijn makkelijker te koop en in een steeds groter assortiment”, zegt Rob van Bree, portefeuillehouder Intensivering Aanpak Cybercrime van de Nationale Politie, in De Telegraaf.
“Het aanbieden van de software is ons een doorn in het oog. De criminaliteit die ermee gepleegd wordt, raakt op een hele indringende manier de samenleving. Criminelen dringen bijna letterlijk je woning of bedrijf binnen. Op afstand roven ze je leeg”, aldus Van Bree. “Vroeger moest je software voor deze activiteiten zelf bouwen, nu kun je het kopen op internet.
De politie pleit voor meer mogelijkheden op het gebied van cybercrime, en wijst daarbij naar de controversiële terughackwet, die eerder dit jaar aangenomen werd. “Inbreken door de politie via computers klinkt ingrijpend, maar is niets anders dan een reguliere inval van een arrestatieteam”, aldus plaatsvervangend hoofd landelijke recherche Inge Philips.
Tegenstanders van de wet zijn het daar niet mee eens. Hacken door de politie kan een behoorlijke privacy-inbreuk opleveren voor de eigenaar van de gehackte computer. Verschillende organisaties, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens en Bits of Freedom, vinden dat de wet een te grote inbreuk op de privacy betekent, en dat er onvoldoende waarborgen zijn om misbruik te voorkomen. Ook willen zij onafhankelijk toezicht op de toepassing van de bevoegdheid.
Bron: www.nu.nl