De zin en onzin van cybersecurity voor onderwijsinstellingen

Afgelopen maand vond de eerste reeks plaats van ons webinar drieluik genaamd ‘mSOC voor onderwijs’. In dit drietal webinars speciaal voor onderwijsinstellingen, zijn we dieper ingegaan op de zin en onzin van digitale beveiliging, uiteraard met speciale aandacht voor security in het onderwijs.

Er zijn de laatste tijd namelijk nogal een aantal onderwijsinstelling in het nieuws gekomen na een cyberaanval. Universiteit van Maastricht. Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Hogeschool InHolland, Staring College, LVO; het is zomaar een greep uit de vele voorbeelden. Maar waarom investeren professionele security-teams dan toch nog in achterhaalde security-oplossingen die tijdrovend en complex zijn?

Achterhaalde oplossingen

Dit is een vraag die ons al enige tijd bezighoudt, en door middel van deze webinars hopen we hier meer inzicht in te krijgen, terwijl we tegelijkertijd ook naar een oplossing kijken. We snappen namelijk heel goed dat deze niet altijd even makkelijk is. De securitymarkt wordt overspoeld door een veelheid van producten, acroniemen en containerbegrippen. Security gereedschap is het begin van een oplossing en werkt alleen als het met kennis en kunde wordt gehanteerd. Een juiste en duurzame investering doen om bedrijfsrisico’s te mitigeren, is daarmee een uitdaging.

Dit is ook wat uit de eerste reeks van webinars naar voren kwam. Terwijl de ene deelnemer zich afvraagt wat de houdbaarheid is van hun huidige security situatie, begeeft de andere zich in de beginfase van de bouw van een eigen Security Operations Center, waarbij hij op zoek is naar kennis en inzicht.

Ze geven aan dat binnen de educatieve markt een SIEM wordt gezien als dé oplossing, terwijl een professioneel securityteam uitstekend en zelfs efficiënter kan functioneren zonder de noodzaak van een SIEM.

Naast verouderde systemen, lopen deelnemers ook aan tegen een gebrek aan bewustzijn bij collega’s en managers. Kortom; het vinden van een oplossing voor dit security vraagstuk is inderdaad niet zo makkelijk.

Hoe nu verder

Deze nieuwe, snelle en digitale wereld vraagt om een efficiënte en betrouwbare aanpak van IT-security. Het gebruik van mobiele devices, webapplicaties en de toegang van klanten, leveranciers of patiënten tot het netwerk, maakt een totaal ander IT-security noodzakelijk. Dit geld in het algemeen, maar al helemaal voor onderwijsinstellingen.

Dus hoe behoudt je controle over je IT-omgeving en zorg je ervoor dat je preventief actie kunt ondernemen bij dreigingen en kwetsbaarheden? De duurzame oplossing: Draag het securityproces over aan een professioneel securityteam dat werkt op basis van een bewezen strategie. Met het securityproces uit handen, kun jij je richten op wat écht belangrijk is: je bedrijf managen en groei realiseren.

Wat is de juiste oplossing voor jouw situatie?

Wij staan uiteraard achter onze eigen Managed Security oplossing, maar we snappen ook heel goed dat termen als MSS en mSOC klinken als een van de vele producten, acroniemen en containerbegrippen die rondzweven in de cybersecuritywereld.

In ons webinar drieluik, speciaal gericht op onderwijsinstellingen, gaan drie experts dieper in op onderwerpen zoals hoe je velen malen sneller, efficiënter en succesvoller kunt zijn met jouw strategie, hoe je zeker weet dat je de juiste maatregelen neemt. Daarnaast bieden we een holistisch overzicht van security best practices en de uitvoering daarvan.

Tijdens het webinar is uitgebreid de ruimte voor vragen en tijdens alsmede buiten de webinars kijken we graag met jou persoonlijk naar wat de oplossing is die het beste bij jou en je bedrijf past.

De volgende reeks webinars vindt plaats op 12, 19 en 26 mei. Deelname is vrijblijvend, en komt optioneel met een flesje bubbels voor de toekomst.

Schrijf je direct in

Stephanie van Wissen
Editor Cybersecurity